Årsredovisning 2022

Att förstå och tyda en årsredovisning är inte alltid lätt, därför presenterar vi här en liten fördjupning av årets årsredovisning.

Årsredovisning med verksamhetsberättelse erhåller vi från vår ekonomiska förvaltare, den innehåller de formella krav man ställer på en sådan, sedan kompletterar vi med de uppgifter som vi tycker därutöver skall ingå.

En årsredovisning skall innehålla:

  • Förvaltningsberättelse
  • Övergripande beskrivning av föreningen och fastigheten
  • Resultaträkning
    Består av årets intäkter och kostnader
  • Balansräkning
    Beskriver föreningens tillgångar och hur dessa är finansierade
  • Revisionsberättelse
    Revisorn redogör för sin granskning av föreningens förvaltning samt  yttrande beträffande ansvarsfrihet  

Hjälp att tolka årsredovisningen

Nedan hittar du en del länkar till olika dokument som kan vara ett stöd när du läser och tyder årsredovisningen. 

Årsredovisningen 2022

Intäkter

Årsavgiften har legat på samma nivå sedan 2012 (höjdes 1/1 2023), intäkterna har ändå ökat under tid, vilket dels beror en ökning av Kabel-TV avgiften, men främst på att vi sedan 2018 fått inkomster av elförsäljning. 

Utfallet av de budgeterade intäkterna blev ett ca +32 tkr. För de ökade intäkterna stod Kabel TV avgiften för +3 tkr, försäljning av el för +21 tkr och skattereduktion av el för +8 tkr.  Under året höjdes avgiften för Kabel TV på grund av ökade kostnader. Försäljning av EL är alltid vansklig att budgetera, under året har elpriserna stigit till skyarna vilket också avspeglat sig i ökade intäkter för försäljning. Utöver det var årets solelproduktion väldigt gynnsam och hög. (se Värde av solel)

Utgifter

Även här blev utfallet bättre än budgeterat, ca 29 tkr mindre i utgifter än budgeterat. Det finns både ökade och minskade utgifter på utgiftssidan. De poster som ökade mest jämfört med budget var Elkostnad -35 tkr, Vatten & Avlopp -4 tkr, Kabel-TV -5 tkr. De som minskade mest jämfört med budget var Fjärrvärmen som gick ca +10 tkr. Reparationer och underhåll +45 tkr, Renhållning + 2 tkr, Diverse/Övriga kostnader + 3 tkr. Ovan angivna resultat avspeglar naturligtvis inte alla poster men tar med de mest avvikande jämfört med budget.  

Enligt beslutad budget var reparationer och underhåll angivet i två poster på 70 tkr resp. 54 tkr. De summorna delade vi upp i vårat styrdokument där vi "detaljstyr" budgeten. Den delades på så sett att 50 tkr blev avsedda för gjutning läggning plattor entréer ute och inne, den posten stannade på +4 tkr, bland annat beroende på eget arbete. Sedan blev 40 tkr avsedda till stamspolning & justering av avlopp. Där valde vi bort justeringen och stamspolningen blev billigare än budgeterat, vi hamnade på ca +26 tkr. Sedan lades 9 tkr till färg för ommålning av staket, den posten hamnade på -8 tkr. Slutligen har vi oförutsedda utgifter (25 tkr) den gav ett resultat på ca +23 tkr. 

Årets resultat

Årets resultat blev +108 883 kronor. Vi hade inför 2022 budgeterat för resultat på ca +49 tkr. Tittar vi på summorna för årets utfall beträffande intäkter och utgifter så ger det + ca 61 tkr jämfört med budgeterat. Den största förklaringen till att årets resultat blev 109 tkr ligger i minskade utgifter på drift och underhåll samt på ökade inkomster från elförsäljningen.  

Årets resultat som enskilt i sig inte säger hela sanningen kring föreningens ekonomi, beror på hur man redovisar investeringar men också på posten avskrivningar. Man bör även ta hänsyn till andra faktorer när man bedömer föreningens ekonomi.  Se Analysera din förening

Skulder & Ränta

Föreningen har under året slutamorterat solcellslånet. I början av 2023 ökade vi amorteringstakten på vårt företagslån till 40 tkr/år och band räntan till 2025. Vi hade 1/1 - 22 lån på 689 tkr (vid 2023 års slut 620 tkr) Vi har en låg belåning ca 728 kr/kvm och låg räntekostnad ca 2%. Räntan kommer dock att stiga inför 2023 vilket vi tagit med i beräkning av 2023 års budget.  Vi har under några år använt överskott och sparande till att amortera av på våra lån vilket gett en låg räntekostnad men även på så sätt skaffat oss utrymme för eventuella kommande krediter.  

Underhållsplan

För en bostadsrättsförening är fastigheten den största tillgången och den behöver skötas om, därför är underhållsplanen det viktigaste verktyget i en bostadsrättsförening. Planen är ett levande dokument som uppdateras och justeras vid behov samt fastställes årligen oftast i samband med budgetarbetet. Schablonmässigt bör man årligen räkna med 150 kr/kvm (för oss 150x947=142 tkr) i underhåll, därutöver ca 30 kr/kvm (30x947=28 tkr) för löpande eller oförutsedda utgifter (kan även benämnas reparationer). Underhållsplanen styr avsättningen i budgeten, snittet i kr/år för underhåll enligt vår plan är 145 tkr. Vi har sedan en tid, enligt gällande beslut i underhållsplanen, påbörjat trapphusrenovering (bytt trapphusportar, lagt om golv i entrén). Vi har valt att pausa det arbetet under 2023 men avser enligt plan att utföra trapphusrenoveringen 2024, allt enligt medlemmarnas önskemål (medlemsundersökning)

Styrdokument

Andra planer eller dokument som styr vår verksamhet är bland annat den av styrelsen beslutade Budgeten för 2023. Vi har även att rätta oss efter den sedan en tid tillbaka upprättade Verksamhetsplanen och så som nämnts i ovan stycke vår Underhållsplan, vilken uppdateras årligen. Sedan styrs vi även av vår Medlemsundersökning vilken vi gör med 2 - 3 års mellanrum, där medlemmarna tillfrågas om önskemål och prioriteringar av investeringar och andra åtgärder.