Vad får jag göra i min bostadsrätt

Mycket kort anger vi nedan vad du får eller inte får göra i din bostadsrätt, för mer information, läs våra stadgar eller kontrollera med styrelsen om du är osäker.

Generellt

Generellt kan man säga att du får göra vad du vill i din bostadsrätt så länge det hamnar inom lägenhetens väggar. Detta eftersom du själv har underhållsskyldighet för lägenhetens inre och är ansvarig över vad som görs och händer med din bostadsrätt. Grundprincipen är att bara det inte blir en förändring på huset eller för dina grannar är det oftast ok. Dock är det kanske bra att alltid meddela styrelsen vad du planerar, framför allt om det är något övergripande.

Tydligare regler kring ombyggnationer

Den 1 januari 2023 ändrades Bostadsrättslagen, det blev då tydligare vilka åtgärder som kräver styrelsens tillstånd och att det även gälla nyinstallationer. Numera räknas även ventilation, eldstad, rökkanal in utöver tidigare krav avlopp, värme, vatten, bygglovskrävande åtgärd, bärandevägg och annan väsentlig förändring. Nya lagen reglerar också otillåten åtgärd.
Se tidigare Nyhet under hemsidan beträffande Ändringar i Bostadsrättslagen.
Här hittar du blankett Ansökan om ombyggnad av bostadsrätt

Vad säger Stadgarna

För att vara riktig säker på vad som är ditt ansvar, vad som är föreningens ansvar och vad du får göra eller inte göra utan styrelsens tillåtelse så måste du kontrollera med föreningens stadgar ”Brf Skålens stadgar”   

  • Under §35–36 finns angivet vilket som är ditt underhållsansvar
  • §38 anger ditt ansvar beträffande balkong, altan & uteplats.
  • §42 anger vilka andra anordningar du själv får montera
  • Föreningens underhållsansvar anges i §43
  • Slutligen i §44 anges förändringar som kräver styrelsens tillstånd.

Vad får du göra i din bostadsrätt

Väggar, golv och tak

Att måla eller tapetsera väggar och tak är helt ok. Du kan också lägga nytt golv i lägenheten, men behöver göras på rätt sätt. Att bygga nya väggar eller riva väggar som inte är bärande får man också göra, förvissa dig bara genom att kontrollera med styrelsen innan du river en vägg att den inte är bärande.

Fast inredning och dörrar

Garderober, Köksskåp eller innerdörrar är ok att riva, flytta eller kasta om man önskar. Dock äger föreningen balkongdörren & lägenhetsdörren, du ansvarar för underhållet på insidan.

Badrummet

Att totalrenovera ett badrum är helt ok och är bostadsrättsägarens ansvar. Det ska dock ske fackmannamässigt och helst av certifierat företag. Du får dock INTE flytta på avlopp, vattenanslutningar och element hur som helst, dessa är bostadsrättsföreningens ansvar.

Köket

För köket gäller samma regler som för badrum. Det är helt upp till dig att bygga om som passar dig bäst. Avloppsröret, ska dock vara kvar där det är. Vill du flytta på det så kräves det en dialog med föreningen först. Även en flytt av vattenanslutningar kräver en dialog med föreningen.

Balkong och uteplats

Insidan av din balkong tillhör lägenheten och man får möblera bäst man vill. Däremot kan större förändringar eller installationer kräva ok från styrelsen först, som till exempel markiser, paraboler eller annat som fästs i husväggen.

När det gäller uteplatser se i stadgarna § 38 särskilda regler vad som är ditt ansvar och vad du får göra.

Elinstallationer

Du (behörig elektriker) får byta ut gamla elledningar eller dra fram nya eller byta elskåp, så länge som det görs av en behörig elektriker.

Vad får du inte göra i din bostadsrätt

Föreningen ansvarar för sådant som påverkar flera medlemmar, alltså vatten, avlopp, fasad och omgivningen. Generellt sett får du inte röra eller ändra dessa utan styrelsens godkännande. Ibland kan det vara svårt att veta vad som gäller.

Bärande väggar

Bärande väggar får du inte riva hur som helst. Innan du kan riva en bärande vägg behöver du få ok från en byggnadsingenjör, en kostnad du står för. Styrelsen behöver även godkänna det skriftligen och du behöver även få bygglov för det. Om du dock valt att riva utan godkännande kan du bli ansvarig för att väggen sätts upp igen. 

Fönster - Balkongdörr - Lägenhetsdörr

Fönster är en del av fasaden och är inget som du får ändra på. Du får måla om på insidan eftersom det inte syns utåt men mer än så är det inte. Finns det persienner så är det ditt ansvar, inte föreningens. Balkongdörr & Lägenhetsdörr är föreningens du får inte byta, flytta eller ta upp hål utan föreningens tillstånd, däremot ansvarar du för underhåll (målning) av dörrens insida.

Vatten och avlopp

Vatten och avlopp är föreningens ansvar fram till din lägenhet. Det betyder att hålen som finns i golvet är föreningens och du får inte flytta ett avloppsrör hur du vill utan att ha styrelsen godkännande. Samma gäller även vattenledningar som kommer ut från väggar. En behörig rörmokare kan dra ledningar utanpå väggarna som det passar dig, men det ska utgå från där vattenledningen kommer in i rummet. 

Element / radiatorer

Elementen är föreningens ansvar, dessa är vattenledningar som hänger ihop med andra lägenheter. Därför får du inte ta bort eller flytta ett element utan godkännande av styrelsen. Eventuellt godkänt arbete skall utföras av en behörig rörmokare.

Ventilation

Ventilationer är föreningens ansvar. Det är oftast inte ok att sätta igen ventilation i lägenheten. Behöver du ta bort eller göra ny ventilation måste du ha styrelsens godkännande.

Kan föreningen neka en renovering

Att ändra på något i en bostadsrätt som är föreningens ansvar kan man få göra om det sker på rätt sätt. Först bör du alltid att kontakta styrelsen och berätta vad du planerar göra och hur styrelsen ställer sig till det. Styrelsen kan sedan be om kompletteringar och ställa vissa krav för att godkänna förändringen.

Bostadsrättslagen säger att styrelsen inte kan neka en renovering så länge som det inte gör påtaglig skada eller blir en olägenhet för föreningen. En väldigt luddig och svårtolkad skrivelse. Dock finns det undantag i bostadsrättslagen kap 7 §7, just det som vi anger i våra stadgar § 44. ”Bostadsrättshavaren får företa förändringar i lägenheten. Följande åtgärder får dock inte företas utan styrelsens tillstånd......:”