Undersökning om vårt Kabel TV-nät

Vi vill försöka skaffa ett bra underlag för hur & på vilket sätt vi använder vårt kabel TV nät

Bakgrund

Denna enkätundersökning (13 frågor) har INTE kommit tillstånd på grund av att Bild AT kraftigt höjt kortavgifter och programavgifter (40% höjning från 1april 2022). Utredningen var planerad att ske i samband med att vårt femåriga avtal med BILD AT löpte ut 2022-03-01.

Avsikten är att tillfråga alla medlemmar hur man använder vårt kollektiva TV utbud samt klarlägga vilket utbud vi framöver skall erbjuda. 

Vårt avtal med Bild AT är numera ettårigt (mellan1/3 - 28/2) och förlängs med automatik om uppsägning inte skett senast sex månader innan avtalet upphör, uppsägning måste ske innan 31/8. Bild AT ”hyr” eller har avtal med Eskilstuna stadsnät om att nyttja ”en av fibrerna” i stadsnätet till vår fastighet för att kunna leverera TV signaler, de i sin tur har avtal med SAPPA. (ibland kallas det svartfibrer vilket egentligen är felaktigt).

Historik

Sedan 2005 har föreningen ett eget utbyggt Kabel TV-nät och får TV signalen genom stadsnätet via ett antennuttag i väggen. Vi äger och står för eventuella underhållskostnader av det Kabel TV-nät som vi lät bygga 2005, det vill säga kostnader från fiberomvandlaren i källaren till första antennuttaget i lägenheten, resterande dragning i lägenheten står bostadsrättsinnehavaren för.
Föreningen tecknade ett kollektivt Kabel TV avtal med Bild AT (tidigare Härads Vision) och erhöll då ett kanalutbud via SAPPA. Redan från starten valde föreningen att specificera kostnaden för det kollektiva TV utbudet på månadsavierna och beslöt att den skulle vara självfinansierad. 2017 uppgraderades kanalutbudet till att bli ett digitalt kanalutbud, fortfarande via SAPPA, med det fick vi ett programkort och en digitalbox vilket skall tillhöra lägenheten.

Förutsättning

Vi har undersökt med oberoende entreprenörer och BILD AT beträffande status på vårt nuvarande Kabel TV nät och erhållit följande uppgifter. 
De uppger samständigt att vår ingående fiber, både för TV och för Internet, har tillräcklig kapacitet för att kunna leverera högsta möjliga hastighet och kvalitet (räknat 2021/2022).
Även den ”fiber del” som vi får vår TV signal av är tillräckligt bra och stark för att i dagsläget få alla kanaler digitalt och med bra kvalitet.
Vårat Kabel TV nät (koaxialkabel i trapphus och vind) är av tillräcklig bra kvalité och standard för att leverera alla digitala TV kanaler.
De delar av vårat Kabel TV nät som eventuellt framöver skulle behöva bytas är fiberomvandlaren/noden och förstärkaren, men i nuläget såg ingen av entreprenörerna det finnas någon anledning till ett utbyte eller renovering, inte förrän problem skulle uppstå.
Kostnaden för utbyte av förstärkaren hamnar på ett par tre tusen medan omvandlaren/noden skulle kosta mer, pris kunde ingen ange. En svag del i vårt nät som eventuellt kan finnas, men som inte ingår i föreningens Kabel TV-nät, är dragna antennkablar och uttag i den enskildes lägenhet. Dessa kablar ingår i varje enskild lägenhets kostnad.

Grannar

När vi tittar på andra bostadsrätter så varierar TV utbudet och kostnader. I de allra flesta föreningar ingår någon form av TV utbud i årsavgiften. Många har ett grundutbud, men nästan lika många har ett bredare utbud av kanaler. De flesta har Tv via Kabel TV men det finns även föreningar som får TV via internet och stadsnätet. 

Frågor att ta ställning till 
 

  • Om vi säger vi upp avtalet med Bild AT så "frigörs" den del fiber vi får vår TV signal av. För att fortsätta kunna ta mot TV via antennuttaget måste vi i så fall hitta en ny operatör som vill teckna ett Kabel TV avtal med oss. Vi har inte tillfrågat några operatörer om den viljan finns, kan tänka mig att de i så fall kan vara mer intresserade av att göra ett helhetspaket på både TV och internet, men det är en gissning. En viktig sak att ta hänsyn till om man säger upp eller skaffar annat kollektivt abonnemang är, vilka avtal och avtalstider som alla medlemmar har på sina nuvarande abonnemang.
     
  • TV går att få via stadsnätet och internetuttaget, det kräver dock en fiberbox eller en router och ett abonnemang. Det var tidigare möjligt att teckna ett kollektivt abonnemang på TV via en fiberkonverter. Inte heller där har vi utrett om det fortfarande är möjligt, vilken operatör som är valbar samt vad det skulle kosta. 
     
  • Ett annat alternativ är så många numera gör att ta ner alla sina TV kanaler genom olika streamingtjänster, då är man bunden till sina egna abonnemang. Att streama TV ställer dock vissa krav på TV mottagaren. 
     
  • Det finns många frågor att ta ställning till, alla är säkert inte lyfta med detta. En del frågor är fortfarnande outredda eller kommer att framstå under tiden framöver. 
     
  • Efter sammanställning av enkäten hoppas vi kunna presentera ett bra underlag så att vi gemensamt sedan kan besluta hur vi fortsätter i processen. 
     
  • Du får enkäten i din postbox, ringa in det eller de alternativ som passar in på er. Fyll i efterfrågade uppgifter under anteckningsfältet. Lämna sedan enkäten SENAST 30/4 i föreningens postbox i B-uppgången.