Torktumlaren

Hur frekvent använder vi vår torktumlare, frågade vi oss i oktober 2018.

Nu är "undersökningen" slutförd.

Mellan den 14/10-13/12 (61dagar) användes torktumlaren 53 dagar. Den användes under den perioden vid 193 tillfällen med en sammalagd tid på 110 timmar, 10-60 minuter vid varje tillfälle. Några enstaka tillfällen var användandet 5 minuter åt gången och 40 grader, alla andra tillfällen användes program Auto 60 grader.

Utifrån det skulle man kunna räkna ut/uppskatta användandet och energiåtgången/år. Räknar vi med ett snitt på 50 timmar/månad så hamnar vi på ca 600 timmar/år. Maskinen har en effekt vid 60 grader 6,6kw/h vilket skulle göra en uppskattning på ca 3 960Kw/h/år och en ksotnad om elpriset är 1,50 kr/kwh ca 5 950kr/år.

Dessa siffror har vi att förhålla oss till vid ett eventuellt byte av torktumlaren.

Något byte av torktumlare är INTE budgeterat under 2019. Vi lät också utföra en service på torktumlaren under 2018 och i samband med den byttes några lager samt ett drev. Bland annat dessa åtgärder gör att vi beslutat att under 2019 inte byta ut torktumlaren, vi får återkomma till ett eventuellt byte framöver.

 

Nedan skrev 2018-10-12 

För att skapa ett bra underlag inför eventuellt byte av vår torktumlare, vill vi undersöka användandet av torktumlaren.

Därför har vi lagt ner ett block/lista i tvättstugan, där vi vill att ni fyller varje gång ni använder torktumlaren.

Ni fyller inte i namn, bara datum VARJE GÅNG ni använder den och för varje gång ÄVEN TOTALA TIDEN och Vilket PROGRAM ni använde för den tiden. OBS, Fyll även i om ni bara så använder den 10 minuter.
Block och penna ligger uppe på torktumlaren.

Vi kommer utifrån det att kunna se hur frekvent vi använder torktumlaren samt räkna fram (uppskattad) energiåtgång/år, på så sätt skaffar vi oss ett bra underlag vid beslut om eller när vi skall byta ut torktumlaren.