Stamspolning

Uppdaterad 31/3 Underhållsspolning avslutad.

Uppdaterat med efter avslutad stamspolning 31/3 2022 

Avslutad stamspolning

Under förmiddagen 31/3 gjordes sista spolningen från rensluckorna i källaren.

Vi konstaterar tillsammans med entreprenören att det verkligen var befogat med stamspolning. En del stammar var mer ansatta av pålagringar än andra, framför allt rörde det sig om de stammar som betjänade köksavlopp. Det å sin sida är förståeligt då det oftast bygger på mer i köksavlopp genom olika fetter. Men även avloppsrör från dusch och handfat bygger avlagring av bland annat tvålrester. Golvbrunnen i tvättstugan har förmodligen inte blivet spolad på minst 30 år, rester av tvätt & sköljmedel bygger också avlagringar. Ni kan se på fotografi i denna nyhet hur det såg ut vid spolning av den brunnen. När arbetet var klart gjordes en okulär besiktning av utfört arbete med kamera i den liggande stammen i källaren. På fotografi i denna nyhet kan ni se att ledningen ren och fin. Det vattnet som rann förbi inspektionsluckan i golvet var i stort sett klart vatten.

Råd efter utfört arbete

Nu har man med 90 graders hett vatten spolat rör och stammar och rört om i våra avlopp. Det kan vara så att det finns löst sittande eller liggande rester kvar i rör och stammar.  Vi fick ett råd till eget efterarbete, att vi från slasken i köket och i duschen under den närmaste veckan vid en eller två tillfällen hällde på ca 5-7 liter kokande varmt vatten eller att man spolade varmt vatten från kranen i 3-5 minuter. Det skulle skölja bort rester som lossnar de närmaste dagarna.  

 

Planeringsmöte

Under måndagen 14/3 var Sundströms på besök för att planera stamspolningen hos oss. De planerar att avsätta fyra dagar för hela arbetet, måndag 28/3 till och med torsdag 31/3. (inledningsvis planerat för tre dagar)

Påverkan

ALLA lägenheter berörs 2-3 dagar, INTE bara den dagen då de är i lägenheten för att spola. Anledningen till att varje lägenhet berörs vid flera tillfällen är att de kommer öppna rensluckan vid varje stående stam i källaren och spola därifrån ut i liggande stammar, det arbetet kommer att göras dels första dagen (måndag 28/3) sedan avslutar de på samma sätt när alla lägenheter är spolade med att åter spola från renslucka ut i liggande stammen (planerat torsdag 31/3)

OBS

När spolning från renslucka i källaren pågår får man INTE spola något vatten, varken i dusch, tvättställ, toalett, diskmaskin eller tvättmaskin. Det innebär att du inte kan ha startat diskmaskin eller tvättmaskin, det kommer blir ett kortare avbrott för varje lägenhet vid spolning av varje stam.

Samordning & kontakt

När spolning från renslucka i källaren sker kommer varje lägenhet att underrättas för att undvika att avloppet rinner ut i källaren och på entreprenören (vilken i så fall måste avbryta för att duschaha)
Nyckelhantering - om ni inte har möjlighet att vara hemma för att släppa in entreprenör så kanske nyckeln kan lämnas till någon granne,  Janne T kommer sköta kontakten med entreprenör och underrätta aktuella lägenheter när rensluckorna öppnas, han har också möjlighet att förmedla nyckel till lägenheten. 

TIDSPLANEN

Måndag 28/3

Spolning avlopp och brunnar i källare och garage.
Berörda lägenheter:
Kortare avbrott för varje lägenhet någon gång under dagen då renslucka för stående stam öppnas.

Tisdag 29/3

Spolning av lägenheter i uppgång A med början bottenvåningen Horvath/Legen, sedan Zorath och avslutar med Mc Nicholas. Om tid finns så kan arbetet påbörjas i B uppgången hos Eriksson.
Berörda lägenheter:
Aktuell lägenhet under spolning från lägenhet.

Onsdag 30/3

Spolning av lägenheter i uppgång B med början bottenvåningen hos Eriksson, om den inte hanns med under tisdagen. Sedan Enerbranth och avslutar hos Törnblom. Om tid finns så kan eventuellt arbetet påbörjas i C uppgången hos Levin.
Berörda lägenheter:
Aktuell lägenhet under spolning från lägenhet.

Torsdag 31/3

Spolning av återstående lägenheter i uppgång C. Efter att alla lägenheter spolas så avslutas det med att öppna varje renslucka vid stående stam spola och spola ut till kommunal brunn.
Berörda lägenheter:
Aktuella lägenheter under spolning från lägenhet och kortare avbrott för varje lägenhet någon gång under dagen då renslucka för stående stam öppnas.

OBS !

Kom ihåg att ovan är en tidsplan och kan komma att ändras beroende på hur arbetet fortskrider, Se även text nedan.

 

I november 2021 skrev vi om avloppsproblem, orsaker, varningstecken, åtgärder, ansvar men också om stamspolning.  Sedan dess har inför 2022 budgeterat för en stamspolning eller underhållsspolning som man också benämner den. 

Offerter

Vi har tagit in ett antal offerter och sedan beslutat att teckna ett avtal med Sundströms  AB om att de måndag 28/3 till och med onsdag 30/3 2022 kommer utföra stamspolning av vår fastighet. Arbetet kommer att utföras mellan 07:00 och 16:00 varje dag. 

Genomförande 

Man kommer att börja i källarplanet, garage & cykelrum, målarrum, tvättstuga och gamla pannrummet genom spolning av samlingsledningar ut mot kommunalledning, sedan jobbar man sig uppåt med stående stammar och respektive lägenhet och börjar med lägenheterna längst ner för att avsluta med de högst upp. I samband med spolning inne i lägenheterna kontrolleras och rensas vattenlås till kök och handfat samt klämringar i golvbrunnar. Om något av dessa är defekta, läcker eller är otäta så bytes de delarna ut och kostnader för dessa debiteras lägenhetsinnehavaren i efterskott.  Se under ansvar § 38 i stadgarna. 

Spolningen går till på så sett att man med mycket hett vatten under högt tryck spolar stickledningar och stammar. En spolbil som ställs på gården värmer vattnet, från bilen dras spolslang genom trapphus och lägenhet till kök, toalett och badrum.

För att underlätta genomförandet så måste varje lägenhet:
 

  • Plocka undan alla saker i skåp under handfat i badrum och toalett, även ev. hyllor
  • Plocka undan alla saker i skåp under diskbänk i kök
  • Plocka undan mattor i badrum, toalett och anslutning till diskbänk i kök
  • Om badkar eller duschkabin finns se till att golvbrunnen fritt kan åtkommas

Samordning

Om du inte har möjlighet vara hemma och passa att släppa in entreprenörer så får vi lösa nyckelhantering med någon granne. Entreprenören kommer bara ha nyckel till trapphus och källare.

Planeringsmöte

Måndag den 14/3 har vi ett planeringsmöte med Sundströms AB efter det kan vi närmare ange vilken dag man planerar att spola just din lägenhet. Beräknad tidsåtgång för varje lägenhet är 1 - 1½ timme.

 

Här kan du läsa Info från Sundströms AB.

Här kan du läsa mer om avloppsprobelm & stamspolning.