Sotning & Brandskyddskontroll

UPPDATERING 21-04-15, Sotning & brandskyddskontroll utförd, samtliga eldstäder är GODKÄNDA utan anmärkning.

 

Onsdag den 14/4 kommer sotning & brandskyddskontroll ske i de lägenheter som har eldstäder.

Uppdatering 2021-04-15 se ingress

Eskilstuna Sotnings AB genomför onsdagen den 14/4 med början ca kl.07:30 sotning (vartannat år)  och samtidigt en brandskyddskontroll  (vart 6:e år) av våra eldstäder, beräknad åtgångstid 4-6 timmar. 

Vi kan inte få exakta tider för varje lägenhet, om du inte har möjlighet att passa tiden får vi hjälpas åt genom att låta en granne ta nyckel för att släppa in sotaren i lägenheten. 

Jan Törnblom kommer att vara hemma för att hålla kontakten med sotaren, släppa in honom på vinden samt upp på taket, skorsten och dess genomföring vid taket skall också kontrolleras.

Sotning är en viktig del i arbetet med att förebygga bränder i bostäder. Ungefär 30 procent av alla bränder i villa, par- och radhus och fritidshus är eldstadsrelaterade. Sotningsverksamheten är uppdelad i två separata uppdrag – sotning och brandskyddskontroll.

Vid sotning tas brandfarliga beläggningar bort för att minska risken för brand.

Brandskyddskontrollen ska upptäcka fel och brister i anläggningen för att undvika skador till följd av brand. Kontrollen innebär en prövning av att den enskilda anläggningens funktion och egenskaper från brandskyddssynpunkt i huvudsak överensstämmer med de krav som gällde när anläggningen togs i bruk.

Läs mer om Sotning & Brandskyddskontroll på MSB hemsida.