Solcellsproduktionen

Redan efter tre månader börjar vi se resultat av investeringen, trots vissa inkörningsproblem. 
 

 

Installationen av anläggningen följde tidschemat och på eftermiddagen den 29/5 kunde Ecokraft AB driftsätta vår anläggning.
Men vägen dit och en tid efter har kantats med en del strul, både tekniska och andra typer av problem, tänkte nedan försöka redogöra för det, men också för hur bra produktionen gått under sommaren.

Det började med att det avtal som EEM lovade ta fram och ville teckna med oss som El-producent uteblev och när det sedan presenterades var det inte alls acceptabelt då många andra Elbolag har bättre avtal, vi beslöt därför att teckna avtal med Vattenfall. 

Sedan tappade EEM bort vårt avtal eller godkännande vilket krävs för att vi får blir Microproducent, när sedan det var klart så visade det sig att EEM hade missbedömt vår El-mätare, den var äldre än de påstått, vilken gjordes att de var tvungen byta ut den innan vi kunde börja sälja el.
Vi fick också problem med kabeln och programmeringen av den webbläsare med vilken vi skulle kunna läsa av produktionen. Sedan upptäcktes att det var fel på den El-certifikatmätare som läser av producerad el, den fick också bytas.

Då trodde vi alla problem vara lösta…men icke, det visade sig att den person på Vattenfall med vilken vi förhandlat avtalet med, hade fått slutat och även där hade vi tappats bort. Lite försenat, men sedan den 12/7 har vi dock ett bra avtal med Vattenfall och säljer samt köper sedan dess el av dem.

Under hela tiden har dock produktionen av el pågått och det har visat på ett bra resultat så här långt. För Juli månad blev EL kostnaden till EEM ca 1.500kr, bara Nätkostnaden, medan vi till Vattenfall inte behövde betala något utan fick en utbetalning på 2.132kr efter att de räknat av en förbrukning på dryga 500kr.

I den kalkyl som Ecokraft räknat på skall vi:
Producera ca 4620Kwh i Juni och ca 4300Kwh i Juli samt 
köpa ca 2017Kwh el i Juni och ca 1886Kwh el i Juli
Vi ligger väsentligt över kalkylen när det gäller produktion (visserligen med gynnsamma förhållanden) och ligger på nästan halva delen av köpt  el.

Sedan driftsättningen av anläggningen den 29/5 fram till och med 31/8 har vår anläggning TOTALT producerat 14.210Kwh.
Produktionen har sett ser ut som nedan:

  • Maj                      468Kwh
  • Juni                    5291KwH
  • Juli                     4936Kwh
  • Aug                    3515Kwh

Här hittar du en länk till där kan du se vår produktion  Fronius

Fronius länken är ominstallerad 27/6, därför har data producerat innan det datumet ej lagrats och de uppgifterna skiljer sig från Energyin Balance och den verkliga. Men från det datumet så ger den rätt uppgifter.