Solcellerna DRIFTSATTA

Information kring solcellsinstallationen våren 2018

Uppdaterad 2018-05-29

KLART & DRIFTSATT 

Tisdagen den 29/5 klockan 09.30 besiktades solcells anläggningen av EEM som sedan gav klartecken att driftsätta anläggningen. På eftermiddagen samma dag, klockan 16.00 diftsattes anläggningen av Ecokraft AB i Eskilstuna. En halvtimme efter uppstart klockan 16:33 producerade anläggningen momentant  ca 21.000 W och strax innan klockan 17:00 hade vi totalt producerat ca 16.000 Kwh. Vi lyckades tyvärr inte starta upp webb programeringen så att vi live kan läsa vad anläggningen producerar, det kommer att ske de närmaste dagarna. 

KLART - Nästan

Under måndagen den 21/5 så slutfördes installationen av solcellerns, elektrikern drog de sista kablarna, kopplade upp mot Internett samt provkörde anläggningen. Det vi NU väntar på är att EEM godkänner installationen, själva nätanslutningen och så väntar vi på avtalet med EEM om att vi är Microproducenter av EL, solel. 
Så fort som EEM varit här och godkänt installationen så kan vi koppla på och börja producera solel, det kan ta från ett par dagar upp till några veckor. När vi får klartecken så hjälper Ecokraft oss igång med att starta upp anläggningen samt med inloggningar så vi kan läsa produktionen i realtid bland annat. (Läs mer på Medlems Info)

Byggställningen

Med början vecka 17 börjar Smestadens Hyrställningar att montera byggställningar utmed hela baksidan av huset. Materialet lyfts på plats med kranbil över planket på EU-pallar.

Byggställningen är 0,7 m djup och byggs längs hela husets längd ca 0,5 m utanför väggen. Benen ställs på bitar av byggregel eller om det krävs för extra bärighet större skivbitar av byggplyfa. Ställningen kommer fästas i väggen i höjd med ett bjälklag, troligen vindsbjälklaget. Efter nedmontering kommer hålen i fasaden lagas och målas med färg i samma kod som originalfärgen.

Det kan hända att de behöver sätta ett stödben på balkongerna på övervåningen så det är bra om dessa inte är belamrade med motsvarande utemöbel eller liknande. Vi kommer inte heller kunna gå ut på balkongerna dagtid av säkerhetsskäl.
 

Solcellerna & Växelriktarna

Under samma vecka eller med start i vecka 18 påbörjar sedan Ecokraft AB installationen av solcellerna, även här kommer materialet att lyftas på plats med kranbil.

Växelriktarna kommer att monteras på trapphusschaktets vägg på vinden utanför McNicholas förråd. AC-kablaget kommer sedan att dras genom befintliga hål i A-uppgångens ner i källaren till El-centralen. Ett nytt hål behöver tas upp genom vindsbjälklaget upp på vinden.
 

Användning av våra lokaler

Under hela installationen från resning till demontering av byggställning (tidsplan se nedan) kommer entreprenören att ha tillträde till vinden, källaren, garaget samt panncentralen. De kommer att använda föreningsrummet som lunch/rastrum samt nyttja den toalett som finns i panncentralen. El för laddning av deras skruvdragare kommer de ta från eluttag i garaget.
 

Kontakter under installationen

Entreprenören och föreningen har kommit överens om att eventuella frågor under installationen skall ske genom deras och våra kontaktmän, inte direkt till någon av installatörerna.
Föreningens kontaktmän är:
Jan Törnblom 070-269 86 05 och Fredrik Enerbranth 070-300 37 09

 

Tidsplan

Vi på Ecokraft AB är stolta över uppdraget att montera solsystem åt er bostadsrättsförening. Vi har tagit fram en tidsplan för hur montaget kommer fortgå och dess olika beståndsdelar. Vi ber om överseende för ev. buller eller andra hinder under byggnationen.

Vecka 17
Uppmontering av byggställning av Smestadens Hyrställningar, ev. påbörjan montage solceller

Vecka 18
Lyft och montering av solceller

Vecka 19
Montering av solceller, elektriker kopplar in anläggningen mot nätet

Vecka 20
Demontering byggställning

För Ecokraft Fredrik Dunder & Frank Pettersson
SVERIGES TRYGGASTE SOLCELLSLEVERANTÖR