OM olyckan är framme

Lite kort om vattenskador och hur man kan undvika dessa. Samt OM olyckan är framme VAR du stänger av Huvudvattenkranen.  

Vi har haft några lägenheter där det dels har varit stopp i avloppet och där en brusten ballofixkran höll på att ställa till en riktig översvämning och vattenskada. Därför vill vi ge lite råd för att undvika vattenskador men också berätta hur du stänger av hvudvattenkranen om olyckan är framme och du inte kan stänga av vattnet inne i din lägenhet.

I källaren utanför A ingångens källardörr (Mitt för Elrummet) sitter på väggen mot garaget inkommande vatten & HUVUDVATTENKRANEN, det är ett RÖTT HANDTAG (se bild 1) sedan kommer vattenmätaren och en röd vridkran.

  • När HANDTAGET står ställd horisontellt är kranen öppen (se bild 2)
  • ​Om du MÅSTE stänga av vattnen på huvudkanen så VRID HANTAGET MEDURS ETT KVARTS VARV så den kommer att stå VERTIKLAT (se bild 3)​
  • Sedan kan du kanske behöva släppa på trycket i vattenledningarna, beror på vilket fel och var felet uppstått, det gör du förslagsvis genom kranarna vid tvätthon i pannrummet, öppna båda kranarna till dess att det slutat rinna.
  • Efter att felet är åtgärdat så släpper man FÖRSIKTIGT PÅ vatten vid huvudvattenkranen genom att vrida tillbaka den ett kvartsvarv till dess den står horisontellt igen. 

Det går inte att helt skydda sig mot vattenskador men man kan göra mycket för att eliminera riskerna. Några enkla knep och råd är att rensa golvbrunnar samt vattenlås vid diskbänk samt vid handfat, att skaffa vattenfelsbrytare för diskmaskinen och ett läckageskydd under diskmaskinen. Ett säkert sätt att skydda sig mot läckage från diskmaskinen är att stänga av vattenkranen när den inte används (definitivt när man är bortrest).

Nedan bifogas några länkar från Bostadsrätterna där det står mer om vatteskador, läs gärna dessa.

​Faktablad om vattenskador 

Artikel "Så undviker du vattenskador"

Artikel "Vattenskador vållar huvudbry"