Justering av Balkonger

UPPDATERAD 28/3  TRE SMEDER har nu höjt och justerat balkongerna, återstår att undergjuta vid respektive plint.

Tre Smeder är nu klara (18/3) med att justera våra balkonger så att de nu skall ha samma lutning, de skall nu ha ett fall på ca 2cm. Balkongerna kan användas fast än arbetet inte är helt klart, återstår att undergjuta vid respektive plint med expanderbetong, hållfastheten skall inte påverkas men när undergjutningen är gjord så avlastas trycket ännu mer och vilar inte bara på bultarna. Kvar är också att justera de balkong brädor (5-6st) som de var tvugna att lossa när de höjde bakongerna. 
Vår avsikt är att få undergjutningen gjord så snart som möjligt innan rabatterna börjat växa och frodas. Vi återkommer när vi har det klart.

Presenterats 20-03-13

Tidigare hade vi beslutat att göra en SÄKRING av balkongerna. Livslängden på balkonger är ca 50 år, våra balkonger installerades 1993. Kostnaden för att  renovera eller åtgärda våra balkonger måste ställas i proportion till den avskrivningstid som återstår, därför sökte vi en lösning som är ekonomisk försvarbar men som också innebär så liten inskräkning och påverkan av tomter. En omfattande renovering eller utbyte av balkonger skulle innebära ett större kostnad och ett längre avbräck i nyttjandet av balkonger och tomtmark.
Den lösning vi kom fram till tillsammans med TRE SMEDER är snarlik det förslag som Gutsaf L och Fredrik E föreslog redan 2018 när de mätte upp balkongerna.

Hur kommer det gå till

De kommer att lyfta balkongerna med domkraft, sedan borra och kema fast nya stänger och höja de delar som sluttar så vi får ett jämnt fall på ca 2cm. Därefter får vi undergjuta vid respektive plint med expanderbetong. De räknar inte med att byta stolpar, de uppger att de stolpar som är lite skeva inte kommer att påverka hållfastheten. Det kan hända på någon balkong, när de höjer balkongen att räcket (det nedre med plankorna) på övre balkongen kan komma ta i fönsterblecket. I så fall kan det vara aktuellt lossa den inre plankan och kanske kapa den en bit samt även en bit av aluminium profilen i räcket, vi får sedan själva sätta tillbaka brädan.

När skall det utföras

Det kan i bästa fall komma att utföras redan i kommande vecka den 16-20 mars, i anat fall kan det vara så att vi får vänta till maj månad.

Frågor och svar

Jonas Z håller i kontakten med Tre Smeder.