Höjd avgift vid eldebitering

Priset på lägenhetens elförbrukning/KWh höjs från nästa avläsning.

 

Höjning av priset vid debitering av lägenhets el

Vid nästa kvartalsavläsning den 30/11 2021 som gäller förbrukning av el under september-november 2021, kommer vi att höja priset/KWh från 1 Kr/KWh till 1,75 Kr/KWh. Det nya priset kommer att debiteras på månadsavierna med början januari 2022.

Beslut - bakgrund och varför en höjning

Styrelsen beslutade på senaste styrelsemöte 10/11 2021 att höja debiteringen av lägenhets elen. Vi har den uppfattning att vid individuell mätning skall varje medlem bekosta sin egen förbrukning och att föreningen inte skall sponsra eller stå för någon del. Dock har vi sagt att priset och höjningen inte nödvändigtvis behöver vara beständig. Vi kommer härdanefter att kvartalsvis följa upp elkostnaden och sedan debiterar efter vad vi egentligen betalar/kwh. Priset som vi debiterar för förbrukad Kwh kommer därför framöver att variera efter den faktiska kostnaden vi haft under föregående kvartal. .
Nedan tänkte vi redogöra för hur vi debiterar samt vad vi betalar för och vad kostnaden varit så långt 2021.

Avläsnings & betalningsmånader

Vi debiterar lägenheternas förbrukade el genom kvartalsvis avläsning i slutet av månaderna februari, maj, augusti och november. Förbrukning för de närmast tre föregående (de avlästa) månaderna delas lika på tre månader. Kostnaden för den avlästa förbrukningen läggs sedan på kommande månadsavier. Det innebär exempelvis att du under månaderna januari-mars betalar el för förbrukning för månaderna september-november och betalning på månadsavierna för april-juni betalar för förbrukning under december-februari osv.

Individuell mätning och pris

Vi införde 2008 individuell mätning på förbrukning av lägenhetenselen. Då prissattes den till 1 Kr/KWh sedan dess har vi haft samma pris/KWh. Redan under 2008 konstaterades det samt skrevs det om att spotpriset var "rekordhögt" och hamnade då på ett årssnitt på ca 50öre/KWh, medan det under 2007 var ca 29öre/KWh. Till dessa priser tillkom sedan precis som nu, nätkostnaden, överföringsavgifter, energiskatt och moms. Spotpriset har varierat under hela tiden ibland kraftigt. Men det har bara under kortare perioder varit lägre än 2008, (undantag finns för enstaka år) snarare har priset sakta stigit sedan 2008. Då även spotpåslag, elcertifikatkostnader, avgifter för el överföring, skatt och moms inte minskat utan ökat har det gjort att den totala kostnaden på el ständigt sakta stiger. 

Elpriset och kostnader

Vad är då elpriset och vad betalar vi för? Priset består dels av elhandelskostnader dels också av nätkostnader.

Nätkostnad

Vi betalar till nätägaren i vårt fall EEM och den påverkningsbara delen av priset är begränsat, priserna sätts och styrs av EEM samt fattade beslut om skatter. Vad består då nätkostnaden av? dels en fastavgift på 250kr/månad dels också ett månadsmax på 65Kr/KWh (april-oktober) eller 87,50Kr/KWh (november-mars). Månadsmax erläggs varje månad för det högsta uttagna timeffektvärdet i kW under månaden. Därutöver betalas en el-överföringsavgift på 11,25öre/KWh samt energiskatt 44,13öre/KWh och till slut så betalas skatt 25% på hela beloppet.
Nätkostnaden/KWh för 2021 har varierat mellan 97 öre/KWh till 120 öre/KWh, snittpriset för året tom september är 104öre/KWh. Historiskt sett så har nätpriset ökat med ca 40% sedan 2010 och med ca 3-4% mellan 2018 och 2019.

Elhandel 

Är den del vi betalar till det elhandelsbolag vi vid tillfället har avtal med och i nuvarande stund Vattenfall. Vi har ett avtal med dem som Microproducent av Solel (säljer överskott av producerad el till dem) det innebär att vi också måste köpa konsumerad el av dem. Vi har tidigare haft som vi betecknar det, ett rätt bra avtal med Vattenfall med rabatter på fastavgift samt på spottpåslaget. Tiden har förändrats (vi har jagat avtal och förnyat avtal med 6 månaders intervaller) vi har fortfarande rabatter men inte som tidigare. Elhandelskostnaden består av månads spottpris XX öre/KWh som har åkt berg och dalbana och har under året varit rekordhögt (medan de förr året var rekordlågt). Det är tillgång och efterfrågan som styr priset och det sätts varje dag av nordiska elbörsen Nord Pool. Till det betalar vi ett spottpåslag på 7,5 öre/KWh men vi har också just nu rabatt på spottavdraget med 5,6 öre/KWh. Vi betalar även elcertifikatkostnad som också varierar och sätts varje månad senast var den 1,75 öre/KWh, sedan lägger vi naturligtvis på moms 25% på hela beloppet.
Elhandelskostnaden/KWh för 2021 har följaktligen också varierat det har legat mellan 50 öre/KWh och 125 öre/KWh, snittpriset för året till och med september 79 öre/KWh.

Faktiska kostnaden 

Det vi redovisat ovan är den faktiska kostnaden som vi får betala eller har betalt för den el vi köper. När vi producerar el går den "i första hand" till vår egen konsumtion så länge produktionen inte överstiger konsumtionen och om produktionen blir större säljer vi den på nätet till Vattenfall. Den faktiska totala kostnaden för 2021 tom september är 183 öre/KWh.