FORTFARANDE Varmvatten problem

Uppdaterad 12/10 FORTFARANDE Problem 

VIKTIGT ALLA  UPPMÄRKSAMMAR att vi sedan torsdagskväll (30/9)  har problem och obalans i varmvarmvattentillförseln. 

Varmvattentapp

Under torsdagskvällen den 30/9 uppstod problem med varmvattnet i vår fastighet, temperaturen på varmvattnet föll och var bara ca 30 grader, på okänt viss tappade vi helt varmvattentillförseln. Efter lite felsökning lyckades vi få tillbaka varmvattnet och vid ca 23-tiden verkade allt fungera. 
För säkerhetsskull  kontrollerades både varmvattnet och värmetillförseln även under fredagsmorgonen (1/10) och även då verkade allt fungera.
Vi valde ändå att konsulterat en rörfirma för att med hjälp av dem belysa de problem vi hade samt konsultera om råd samt åtgärder för att eliminera fortsatta problem.

Konsultation

Kring lunch på fredagen hade vi besök av representant från SRT Rör AB i Eskilstuna. Några justeringar gjordes och den lösning som rekommenderades var att inom snar tid byta ut ett av ställdonen (ventil som reglerar tillförsel av varmt & kallvatten). Andra åtgärder rekommenderades också för att bland annat eliminera risker för uppkommen legionella bakterier, det stora problemet som vi förmodligen har är att vi i föreningen har installerade handukstorkar som värms av tappvarmvattnet, vilket gör att returvattnet håller en alldeles för låg temperatur. Men det är problem som vi får återkomma till senare.

Bakslag

Tre timmar senare, efter rörfirman besökt oss, hade vi åter helt tomt på varmvatten......??, då fanns absolut ingen tillförsel av fjärrvärme till varmvattnet från det just nämnda ställdonet. 
Efter ytterligare felsökning och en lyckad manuell styrning av ställdonet som styr fjärrvärme till varmvattnet återkom varmvattnet.

Nästa steg

Under eftermiddagen/kvällen konsulterades åter samma företag, SRT Rör AB i Eskilstuna, om DET NU AKUTA problemet, de svarade att de redan på måndag (5/10) beställer ett nytt ställdon, en uppdaterad variant, och att byte av det nu trasig sker så fort den beställda levererats.

VARNING!! VARMT VATTEN!!

I anledning av att varmvattnet styrs manuellt, KAN DET vara så att efter natten KAN varmvattnet i din tappkran/blandare VARA VARMARE ÄN VANLIGT.  Vi har visserligen reglerat att utgående varmvattnet inte skall vara varmare är 58-59 grader men det kan vara så när vattnet står still i din "lokala" ledning, att det i början håller en högre temperatur än angivet. Vi ber alla vara uppmärksamma på detta så att inga brännskador uppstår. Det räcker med att spola varmvattnet någon halvminut så har det sjunkit till mer accepterad temperatur.

Ett annat "problem" som kan uppstå är att elementen blir varmare än vad de behöver för just den rådande utetemperaturen, med följd av att lägenheten bli varmare än "man önskar sig". Men för en del är det kanske inga problem utan en skön angelägenhet. Om man nu tycker det blir för varmt i lägenheten så kan man åtgärda genom att ställa ner respektive rumstermostat.