Elprisstöd

En tidig Julklapp - Utbetalning av beviljat elstöd.

Bakgrund

Regeringsbeslut 

Under det senaste året har elpriserna skenat hos många svenska hushåll. Redan våren 2022 meddelade regeringen att man skulle betala ut ett elprisstöd för de med höga elräkningar – och under sommaren 2022 kom beskedet första gången om ett omfattande elstöd. Sedan har fler beslut om stöd beslutats. Stöden bygger på att intäkter från överbelastning i elnätet, så kallade flaskhalsintäkter, kortsiktigt finansierar nödåtgärder för hushåll, föreningar och företag vilket har godkänts av Energimarknadsinspektionen.

Bara Elprisstöd 1 berör oss.  

Bara det första av regeringen beslutade elprisstödet som gäller alla elnätskunder i södra Sverige och baseras på elförbrukningen under perioden 1 oktober 2021 till och med 30 september 2022, berör oss. Kunder längst i söder (SE4) ersätts med 79 öre per förbrukad kilowattimme och kunder i Mellansverige (SE3), dit vi hör, får 50 öre per förbrukad kilowattimme.

Bostadsrättsföreningar måste ansöka om elprisstödet

Såsom regeringens förslag är utformat är det den som innehar nätavtalet, som är berättigad till stödet och kan ansöka och erhåller stödet. Bostadsrättsföreningar med gemensam el måste därför ansöka hos Skatteverket för att få elprisstöd. Detta till skillnad mot privata hushåll som får det automatiskt utbetalat via Försäkringskassan. Ansökan från företag och föreningar kunde ske från den 30 maj 2023.
När ansökan sedan beviljats av Skatteverket, betalar Skatteverket ut stödet genom insättning på föreningens skattekonto.
Det finns inga tvingande regler om att en förening måste föra elprisstödet vidare till sina medlemmar. 

Beviljat elstöd till Brf Skålen

Föreningen ansökte redan den 30/5 om elstöd och blev den 20/7 beviljade elstöd på summa 14 045 kr. (50 öre/KWh)

Beslut utbetalning av elstöd 

Vid styrelsemöte 16/8 beslutade styrelsen att betala ut el stödet till varje medlem/hushåll som den 17/11 2022 var registrerad ägare till respektive bostadsrätt. Då föreningen läser av elförbrukning för lägenheter kvartalsvis vid datum 28/2, 31/5, 31/8 & 30/11 beslutades att betala ut stödet för förbrukning under perioden 1/9 2021 - 31/8 2022 med 50 öre/KWh. 

Utbetalning av elstöd

Det belopp som varje hushåll erhåller kommer att räknas av/bort på elavgiften för kommande hyresavier, i första hand på avierna okt-dec 2023 och resterande belopp sedan på avierna jan-mars 2024.
Med nästa hyresavier för okt-dec 2023, får varje hushåll uppgift om sitt totala belopp samt belopp som räknats av för avierna okt-dec 2023. Upplysningsvis kommer alla medlemmar bli debiterade 0 kr i elavgift för okt-dec 2023, dels var förbrukningen för perioden låg låg men även priset för debitering blev låg då vi för den perioden debiterade 1 kr/KWh. Hur avräkningen utfaller för januari-mars 2024 beror dels på din egna förbrukning kommande tre månader (sept-nov) men även på det pris (kr/KWh) vi får betala för perioden.

Tidigare nyheter om Elstöd