Avloppsproblem

Vi har under en tid haft ett tiotal störningar, ibland i form av stopp, i våra avlopp. Hur kan vi alla hjälpa till att hålla problemen borta samt hålla kostnaderna nere.

 

 Orsaker

Stopp i avloppet är inget ovanligt – tvärtom har det blivit vanligare på grund av bland annat snålspolande toaletter och moderna kranar som minskar användandet av varmvatten. Men i avloppsrör och stammar bygger det också på avlagringar med åren. 

Ut i vårt avlopp sköljs dagligen sådant som hår, tandkräm, fetter och matrester.

Det är praktiskt taget oundvikligt att skona avloppet helt och hållet från ämnen som dessa. Dessa rester utgör dock en förhöjd risk att få problem med avlopp och att vattnet inte kan rinna så pass smidigt som det borde göra. Det kan i förlängningen innebära att vi får problem med att vattnet inte rinner undan eller att det blir svårare att spola.

Orsaken i vår fastighet kan också bero på att några lägenheter har avlopp med ganska dåligt fall ut till stammen.

Andra orsaker till att vattnet rinner undan långsamt kan vara att föremål spolats ner och fastnat, släng aldrig tops, hår, bindor, tamponger, hushållspapper, servetter i toaletten. Allt detta bidrar till att orsaka allvarliga stopp i avloppet.

Se också upp med fett i köksvasken då det kan bilda kraftiga, hårda beläggningar på rörens insida. Använd den gröna ”fettratten” som du fått att samla upp fett i stället för att spola ner det i avloppet. Du kan också torka av fett och så sås mm med hushållspapper som du sedan slänger i övrigt hushållsavfall.

 

Varningstecken

Dagliga varningstecken vid problem med avloppet att vara uppmärksam på kan vara:

  • långsam avrinning,
  • att det bubblar i diskhon,
  • stopp eller översvämning
  • dålig lukt från avlopp.

Om du upptäcker att vattnet i duschen, badkaret, diskhon eller handfatet rinner undan långsamt, eller det bubblar i avloppet, kan det vara stopp i vattenlåset, eller så kan beläggningarna på rörens insida redan vara ganska omfattande.

Ju längre det drar ut på tiden, desto större är risken för allvarliga problem. 

Åtgärder

Rensa golvbrunn och vattenlås

Ofta samlas hår och tvålrester i skarvar och rörböjar. Därför bör du rensa vattenlås och golvbrunn regelbundet, gärna var tredje månad. Börja ALLTID med att manuellt rensa vattenlåset eller golvbrunnen för att se om problemet upphör. Skulle inte det hjälpa kan man behöva använda rensband, föreningen har två olika rensband som ligger i undercentralen i källaren, även en spolslang vilken kopplas till en högtryckstvätt, är du osäker på att använda någon av dessa kanske du kan vända dig till någon granne som kan hjälpa dig om du skulle få problem. Rensa också avlopp till diskmaskin. Det viktiga är att åtgärda problemet så snart som möjligt så att det inte uppstår en större vattenskada.

Tips vid rensning av avloppsrör och vattenlås
 

  • Det kan vara svårt att komma ihåg hur alla delarna av rör och vattenlås sitter ihop på handfatet till exempel, så fota av dem innan du plockar isär alltihop. 
  • Använd gummihandskar, och en hink eller balja att lägga rören i. 
  • Dra ut så mycket du kan av proppen med hjälp av händerna eller något redskap och släng det i soporna i stället för i toaletten.  
  • För att komma åt smutsen inuti rören kan du först lägga dem i balja med varmt vatten och rengöringsmedel en stund så det löser upp sig lite.
  • Använd sedan en flaskborste för att nå in och spola rent med varmvatten från duschslangen. 
  • Var noga med att skruva tillbaka alla delarna ordentligt så att rören sluter tätt igen. 

OBS! 

Använd i första hand helst bara mekanisk rengöring & HETT vatten.

Använd ALDRIG kaustiksoda eller propplösare eller andra lösningar som är starkt frätande. Dels är de inte bra för våra avloppsrör och inte heller miljövänliga. Vid felaktig användning kan de dessutom kristalliseras och bli hårt som cement. Läs Kemikalieinspektionens länk 

Om du nödvändigtvis skall använda propplösare, använd någon av nedanförslag. I toalettstolen bör du bara använda mekanisk rensning som tunt rensband eller vaskrensare.

Propplösning 1

Här behöver du bikarbonat, lite salt, ättika och varmt vatten.
1. Häll i bikarbonat, som blandats med salt, i avloppet.
2. Tillsätt ättika, det börjar nu bubbla och fräsa. Det är dock helt ofarlig koldioxid!
3. Låt det verka en stund.
4. Häll på kokande vatten och det kommer bubbla ytterligare.
5. Nu ska avloppet vara rensat. Annars gör om proceduren.

Propplösning 2

Du behöver bakpulver, vitvinsvinäger och vatten.
1. Häll i lite bakpulver och lite vinäger i avloppet.
Det börjar bubbla och fräsa – det är koldioxid och ingenting farligt.
2. Låt dra i några minuter.
3. Koka upp en kastrull med vatten och häll försiktigt det kokheta vattnet i avloppet. Nu bör stoppet vara borta.

Förebygg stopp

  • Rensa vattenlås och golvbrunnar ca 3 ggr om året. 
  • Spola inte ned annat än kiss, bajs och toapapper i toaletten, då andra saker lätt fastnar där och det dessutom är skadligt för miljön. 
  • Använd hårfällor under gallret i duschen eller över hålet i badkaret, som fångar upp håret och som du tömmer jämna mellanrum.
  • Torka bort fettet ur stekpannan och kastruller med papper istället för att spola ner det i vasken ELLER använda "GRÖNA TRATTEN"
  • Spola vasken med varmt vatten ett tag efter att du sköljt av tallrikar, kastruller mm.
  • Ibland kan det vara bra att hålla spolknappen till toaletten nere till dess cisternen tömts på allt vatten.
  • Spola ibland genom avlopp i kök och handfat med hett vatten då och då.

Ansvar

Föreningens stadgar reglerar vilken del som Bostadsrätthavaren ansvarar för och vilken del som Föreningen ansvarar för.

§ 38 Bostadsrättshavarens ansvar

Bostadsrättshavarens underhållsansvar regleras i 38§ där det finns angivet att Bostadsrättshavarens ansvar för utrustning såsom ledningar och övriga installationer för vatten, avlopp, värme och el till de delar dessa befinner sig i och är åtkomliga inne i lägenheten och endast betjänar lägenheten och inte är stamledningar. (Vattenlås/rör ner till stammen, Golvbrunn & klämring)

§ 45 Bostadsrättsföreningens ansvar

Föreningens underhållsansvar regleras i 45§   står bland annat angivet att föreningen svarar för reparationer av de ledningarna för avlopp, värme, gas, elektricitet och vatten om föreningen försett lägenheten och dessa tjänar mer än en lägenhet.

 § 42 Bostadsrättshavarens skyldighet

Bostadsrättshavaren är skyldig att utan dröjsmål till föreningen anmäla fel och brister i sådan lägenhetsutrustning som föreningen svarar för i enlighet med bostadsrättslagen och dessa stadgar.

Stamspolning

Övan angivna tecknen på avloppsproblem kan också vara en indikation på att det är dags att göra en stamspolning. En stamspolning behöver göras oftare än man tror. Det finns rekommendationer om att göra det någon gång var 5-15:e år, det kan kanske verka väldigt speciellt men man bör bevaka och vara uppmärksam på att spola oftare än man tror för att hindra stopp och eventuell vattenskada.

En annan fråga man ställer sig vid stamspolning är om man kan förlänga livstiden på sina avloppsrör i och med en frekvent spolning. Svaret på den frågan är att det gör man då fettansamlingen som uppstår är aggressivt mot gjutjärnsrör vilket vi har i våra servisrör (i grunden ut mot kommuns avlopp).

Hur gör man en stamspolning

En stamspolning sker genom att man spolar hett vatten i enormt högt tryck genom våra avloppsrör. Brukligt är att man börjar jobba nerifrån för att sedan jobba sig upp till lägenheterna. De rester och annat som hindrar vattnet från att flöda i våra avlopp sköljs bort av det höga vattentrycket och tas om hand genom flödet. Resultatet innebär att avloppsrören blir fria från sådant som hindrat vattnet från att transporteras smidigt samt tar bort eventuell dålig lukt.