Avgiftshöjning 2023

Vid årets sista styrelsmöte tillika budgetmöte beslutades om en avgiftshöjning inför 2023

Vad är en budget

Budgeten är ett rörligt verktyg men behöver inte ändras efter hand. Budgeten skall ses som en levande kvalificerad gissning. Det är ändå en god idé att exempelvis kvartalsvis göra budgetuppföljning vilket vi också gör.

Föreningens inkomster, alltså medlemmarnas årsavgifter och andra inkomster som avgifter för el samt försäljning av el, måste alltid täcka alla driftskostnader plus kostnader för finansiering samt avsättning till underhåll enligt underhållsplan.

Generellt brukar vår förvaltare rekommendera att lägga på eller öka driftskostnaderna med cirka en - två procent på kommande budget, om inte det aviserats att specifik taxa eller kostnad höjs med angivet procenttal.

Tidigare höjningar

Under flera år i rad har de taxebundna avgifterna höjts vid flera tillfällen. Bara de två senaste åren (2020 - 2021) har avgifterna för El-nät höjts med 2% resp. 3%, Fjärrvärmen 2% resp. 3%, VA 3,5% resp. 6% och Återvinning 2% resp. 5%.

Årets höjningar

Inför kommande år 2023 aviseras höjningar för El-nät med 12%, lägg där till att elskatten höjs med 9%. Brukningstaxan för vatten höjs med 15% och den fasta- avgiften för Fjärrvärme höjs 2%.
Återvinningen sänks någon procent men oklart om det rör flerfamiljshus eller bara villafastighet. Man påförde även under 2022 avgifter för färgpåsar vilket vi inte haft tidigare, det är oklart på vilket sätt det kommer påverka våra kostnader.

Lån och ökade räntekostnader

Vi har under de senaste tio åren kraftigt amorterat våra lån med nästan exakt 2 miljoner kronor. I nuläget har vi lån på drygt 689 000kr.
Ett av lånen sätts om i början av 2023, ett har tremånads ränta.  Vi lär knappast få lika gynnsamma räntor som vi haft de senaste 6 - 7 åren då vi haft 1,4% & 1,9%. Mer troligt är att vi torde komma tillbaka till strax över den räntenivån vi hade innan, de låg då på 3,3% & 3,8%. Enligt vår ekonomiska förvaltare skall man inför 2023 budgetera för en snittränta på mellan 4,0% - 4,5%.

Underhåll

I vår budget avsätts normalt enligt underhållsplanen ca 140 000–150 000kr kr till underhåll.  I år har vi ”öronmärkt” halva den summan i budgeten att bekosta fastighetsregleringen vilken beräknas bli klar i början av 2023.

Årets utfall 

Efter två år av delvis kraftigt ökad konsumtion/förbrukning av el, fjärrvärme och vatten pekar årets konsumtion/förbrukning för alla dess poster på en minskning. Ändå sker en kostnadsökning för både el och vatten. Årets bokslut/resultat var budgeterat till positivt resultat  och ser ut att bli större än budgeterat. Budgeten för 2023 är budgeterad att vara balanserad.    

Varför avgiftsökning 2023

Vi har i årets budget försökt ta höjd för hur framtiden ser ut, det finns dock ingen anledning till att vara orolig för föreningens ekonomi, likvidiiteten är god. 
Inflation, höjd ränta med ökade räntekostnader, ökade driftskostnader gör att vi behöver höja årsavgiften nästa år för att täcka de ökade kostnaderna, höjning sker från 1/1 2023 med 6%.