Årsstämman & Föreningsdagen

I anledning av Coronapandemin vill styrelsen berätta hur vi tänker förhålla oss inför föreningsdagen samt till årsstämman under våren 2020.

Styrelsen räknar med att alla medlemmar respekterar myndigheternas fattade beslut kring Coronapandemin och visar hänsyn samt tar eget ansvar för att begränsa smittspridningen av Coronaviruset.

Föreningsdagen

Är planerad till lördagen den 25/4 kl. 10:00. Vi räknar med att hålla den enligt planering men kommer att samlas ute och inta kaffe och bröd ute.

Årsstämman

NYTT Datum för Årsstämman är söndag den 24/5 kl. 14:00, utomhus på gården.  

Lagkrav

Av föreningslagen och våra stadgar § 13 framgår att en ordinarie årsstämma ska hållas inom sex månader från utgången av varje räkenskapsår, alltså senast juni månads utgång.

Andra lagkrav som ställs är att upprätta årsredovisningen i tid, om det inte görs begår man ett bokföringsbrott som styrelsen kan åtalas för. Styrelsen har upprättat och godkänt samt skrivit under (1/4) årsredovisningen för verksamhetsåret 2019 vilket täcker kraven enligt lag.

Årsstämman är det viktigaste styrorganet i en bostadsrättsförening där alla medlemmar får komma till tals. En årsstämmas viktigaste uppgift är att sätta punkt för räkenskapsåret genom att fastställa resultat- och balansräkning, besluta om resultatdisposition samt att besluta om styrelseledamöterna ansvarsfrihet. Om stämman skulle genomföras senare under året kan det ställa till problem ifall någon viktig fråga skulle behandlats på stämman eller att föreningen kan komma sakna styrelse.

Lagstöd för senareläggning saknas

Det finns inget lagstöd för att skjuta på stämman och med anledning av regeringens tillfälliga lagförslag (se nedan – där man inte förslår att kunna skjuta upp en stämma) bör man i största möjliga utsträckning försöka genomföra stämman inom lagstadgad tid. Regeringens förslag till tillfällig lagstiftning för ekonomiska föreningar föreslås träda i kraft den 15 april. Den kan tillämpas på bostadsrättsföreningar. Förslaget bygger på att öka möjligheten att kunna genomföra årsstämmor. Det är även en demokratifråga där alla medlemmar får ett så stort inflytande som möjligt om de inte kan medverka på stämman. 

I korthet innebär förslaget detta:
 

  • Att styrelsen ska kunna fatta beslut om att fler kan vara ombud än de som är angivna i stadgarna. I våra stadgar § 19 angivet ombud kan vara annan medlem, make/maka, sambo, förälder, syskon, annan närstående som sammanbor ned medlem samt god man och förvaltare.
  • Att ombudet ska kunna ha fler fullmakter, alltså företräda mer än en medlem, än vad lag och stadgar tillåter. I våra stadgar §19 angivet att ombud endast företräda en (1) medlem.
  • Att poströstning ska tillåtas. I dag är det inte tillåtet i bostadsrättsföreningar.

Flera bostadsrättsorganisationer, har föreslagit att det skulle införas en möjlighet att skjuta upp stämman. I det förslag som nu ska skickas på lagrådsremiss konstateras att man inte vill föreslå det, bland annat med hänvisning till att vi i dagsläget inte vet hur länge pandemin kommer att vara. Lagstiftningen är alltså tillfällig och föreslås gälla mellan den 15 april och den 31 december i år.

Länk till Lagförslaget

BRF Skålens Årsstämma 2020

Styrelsen väljer att ändra datum och tid till söndag den 24/5 kl 14:00, förhoppningsvis är det varmare mitt på dagen än kvällen som tidigare preliminärt var planerat. Vi räknar med att regeringens lagförslag ska fastställas, i så fall kommer styrelsen senast på nästa styrelsemöte (6/5) fatta nödvändiga beslut att utöka möjligheten för ombud på årsstämman. På det sättet ökas möjligheten för alla medlemmar att kunna medverka eller påverka samt att vi ska kunna genomföra stämman enligt plan. Kallelse till stämman kommer att komma ut i god innan stämman. 

Skulle det ändå inte gå att genomföra stämman enligt ovan plan, får beslut tas om att skjuta upp stämman och NY KALLELSE till stämman (14 dagar senare) skickas ut. Det finns tidsutrymme att kunna hålla stämman vid två tillfällen i juni månad men att den ändå hålls inom lagstadgad tid.

Vad händer om vi ställer in stämman.

Om styrelsen flyttar fram tidpunkten för årsstämman så att den sker senare än den tidpunkt som stadgarna anger kan en styrelseledamot, revisor eller röstberättigad ansöka hos Bolagsverket om att myndigheten istället kallar till en föreningsstämma. Bolagsverket kommer då att göra det omgående på föreningens bekostnad. Bolagsverket har inte möjlighet att besluta om anstånd för föreningar att hålla årsstämman senare än inom den tidsram som anges i stadgarna.

Andra sätt att hålla årsstämma

I princip skulle vår årsstämma kunna hållas med tre personer, en ordförande tillika protokollförare samt två protokolljusterare varav minst en är röstberättigad. Det säger sig helt klart att detta inte är någon bra demokratisk variant.

Ett annat sätt är att hålla den på distans. Det ställer dock krav på teknik och andra gemensamma beslut.

Ytterligare ett sätt är att genomföra stämman genom en så kallad per capsulam-stämma. Per capsulam-beslut förutsätter att samtliga röstberättigade medlemmar är ense om det. Ett stämmoprotokoll upprättas och besluten antecknas i protokollet. Därefter cirkuleras protokollet mellan medlemmarna som skriver under protokollet. Detta sätt är inte optimalt på årsstämma, fungera bättre vid styrelsebeslut.

Summering
 

  • Vår inriktning är att kunna hålla föreningsdagen som nu planerat ute men att ta hänsyn och ansvar till av myndigheterna fattade beslut och anmaningar.
  • Vi planerar att genomföra årsstämman enligt nuvarande plan och utomhus, om inte planeringen kan följas har vi för avsikt att kalla till nytt möte i juni, avsikten är att genomföra årsstämman inom lagstadgad tid.
  • Vi kommer fortlöpande att hålla medlemmarna informerade beträffande föreningsdagen och årsstämman.