Trapphusrenoveringen

Uppdaterad 2024-03-25

Klart med entreprenörer, renoveringsarbetet startar Tisdag 2/4.

Uppdatering 2024-03-25

Sandå Målerier börjar arbetet tisdag 2/4, de räknar med att vara klara fredag den 26/4.
Arbetet kommer pågå vardagar mellan 07:00-16:30. 

Samtidigt under tisdagen 2/4 börjar Kjula El med att koppla bort strömbrytare i trapphusen, montera ner befintlig armatur sätta upp tillfällig belysning som kommer lysa fast/konstant till dess måleriarbetet är klart då byts den tillfälliga belysningen ut mot rörelsestyrda LED armatur.

 

Efter att ha granskat inkomna offerter beslutade styrelsen den 10/3 att Sandå Målerier & Kjula El kommer att få utföra trapphusrenoveringen.

Vad skall göras

Vi kommer att byta ut alla takarmaturer till rörelsestyrda LED armaturer, så efter det försvinner tryckknapparna för belysningen.

Man kommer att renovera putsen på de väggar där putsen spruckit. Sedan kommer tak, väggar, golvlister, dörrfoder (runt er lägenhetsdörr) samt källardörrar och vindsdörrar att målas enligt vad varje trapphus tidigare beslutat. Trappräcken kommer att slipas samt lackas och smidesräcket kommer att målas svart. Varje fönsternisch kommer att målas samt även elementen.

Tidsplan

I offertansökan angav vi att arbetet skulle genomföras under tiden mars-maj månad. Sandå angav en tidsplan för genomförandet mellan 18/3 till 30/4.  Vi har inte fått något startdatum av Sandå (ännu 21/3). Skulle tro att de tidigast kommer att starta efter påsk.

VI ÅTERKOMMER MED STARTDATUM NÄR VI FÅTT BESKED

Vad händer närmast

Innan målarna kommer hit MÅSTE allt löst i trapphusen plockas bort. Det rör sig om mattor, bänkar, skåp, blommor, lyktor, skor, brandsläckare.  Det som inte plockats bort kommer styrelsen att placera i gamla soprummet i källaren, men hoppas att alla tar sitt egna ansvar för vad man har i trapphuset.

Vi kommer sedan att montera ner postboxarna från väggen och ställa dem på någon provisorisk pall/bänk eller dylikt på bottenplanet i respektive trapphus. Även namntavlorna monteras ner. Det som får finnas kvar i trapphuset under renoveringen är dörrstoppen och piassavakvasten.

Vi kommer också för att underlätta renoveringsarbetet att montera ner handledarna (ledstänger) som sitter mot vägg, inte de på smidesräcket. De kommer att vara nermonterade till målningsarbetet är klart.

Innan eller i samband med att målarna börjar sitt arbete kommer Kjula El att koppla om belysningen i varje trapphus. Man tar bort tryckknapparna och kopplar så att belysningen kommer lysa hela dygnet. När sedan målarna är klara byts takarmaturen ut till nya rörelsestyrda LED armaturer.  

Vad händer under renoveringsarbetet

Det kommer bli lite stökigt och skitigt under renoveringsarbetet, visar vi bara hänsyn och är aktsamma kommer det gå smidigt. Målarna kommer att hålla på i alla tre trapphus samtidigt. De kommer att täcka varje plan med papp men sedan ha en typ täckfilt i trappstegen under eller när de arbetar just i det trappsteget. 

De kommer börja med att renovera putsen samt tvätta tak och väggar. I vilken ordning och var de putsar, rengör eller målar kan vi inte säga utan vi skall under hela deras arbete räkna med att vägg, tak, dörrfoder, räcke mm är nymålat eller lackat. Under arbete mellan plan 2 och vindsvåningen (just där det är som högst till tak) kan det hända att de måste sätta upp en ställning, om eller när det i så fall sker får vi ta extra hänsyn under just det arbetet. Det kan hända att om du skall upp på vinden eller bära ner något från vinden måste använda en annan vindsnedgång. Målarna kommer att disponera del i föreningsrummet till lunchrum. De kommer ha material i källaren och kommer att slipa samt lacka de nermonterade handledarna (ledstängerna) i källaren.

Alla frågor kring renoveringsarbetet måste ske genom styrelsens kontaktman och entreprenörens kontaktman och inte direkt med någon hantverkare.

Nu är det bara vänta till vi får ett datum.